torstai 13. helmikuuta 2014

MAALISÄVYN VALINTA

Helmikuu 2014
Kirjoittanut: Helena Karihtala

Sopivan maalisävyn valinta on monelle yksi haastavimmista tehtävistä. Tapettikin taitaa olla helpompi valita kuin juuri se oikea väri, jota maalattuna seinään halutaan.  Aika huono idea on valita seinien maaliväri vain sen perusteella, että se näytti niin hyvältä ystäväsi kodin seinillä, sisustuslehden esittelemässä kodissa tai maalikaupan malliliuskalla. Siihen, miltä väri näyttää vaikuttavat niin valaistus, olosuhteet kuin muutkin asunnon sisustuksessa olevat värit.
Liiketiloissa on usein loisteputkivalaistus, joka voimistaa vihreän ja sinisen sävyjä ja häivyttää punaisen ja keltaisen sävyjä. Niinpä liikkeessä valittu beige maali voikin olla kotona aivan liian punertava. Kotona olohuoneen hehku- tai halogeenilampun alla valittu beige maali saattaakin näyttää luonnonvalossa yllättäen likaiselta. Hehku- ja halogeenivalot kun korostavat punaisia ja keltaisia sävyjä ja häivyttävät sinisen ja vihreän sävyjä.
Ideaalisinta olisi tarkastella maalivaihtoehtoja luonnonvalossa, tosin luonnonvalokaan ei ole absoluuttinen, vaan valon vaihtelee kellon- ja vuodenajan, sekä säätilanteen mukaan vaikuttaen valoisuuteen ja siihen miltä värit näyttävät. Seinäpinnalla maali näyttää aina hieman erilaiselta kuin katto- tai lattiapinnalla, joten värimalleja tulisi tarkastella pystysuoraa pintaa vasten. Parasta olisi aina tarkastella maalikarttoja juuri siinä tilassa, johon kyseinen maali on tulossa.
Jos etsii oikeaa maalisävyä käyttäen väriviuhkaa tai karttaa jossa on vain pienet mallit väreistä, niin on hyvä muistaa, että siihen miltä väri näyttää vaikuttavat myös kartan viereiset värit. Käytä sen sijaan mieluummin isompia irrallisia mallipaloja. Ihanteellisinta ostaa pieni purkki haluttua maalisävyä ja maalata noin neliön kokoinen koealue kyseisen huoneen seinälle. Näin pystytään tarkastelemaan maalisävyä oikeissa olosuhteissa. Jos samaa sävyä on tarkoitus käyttää useissa huoneissa tai vaikkapa läpi talon yleissävynä, on hyvä maalata samalla maalilla koealueet niin pohjois- kuin eteläpuolenkin huoneisiin, myös ilmansuunta vaikuttaa luonnonvalon sävyyn ja sitä kautta siihen miltä väri näyttää. Myös vaikkapa lähellä olevan vastapäisen rakennuksen ulkoseinien väri tai tiheän metsikön vihreys saattaa kirkkaalla päivänpaisteella heijastua sisälle asti vaikuttaen luonnonvalon sävyyn.
Tarkastele seinien maalisävyjä osana koko tilan ja asunnon värejä. Vertaa maalin sävyä niin, että sinulla on rinnalla myös muut maalisävyt, tapetit ja lattiamateriaalit. Näin huomaat helposti jos valittu sävy alkaa näyttää liian punertavalta, sinertävältä tai vihertävältä. Älä kuitenkaan vertaa uutta maalia epähuomiossa seinän vanhaa maalipintaa vasten. Vanha maalipintahan tullaan maalaamaan peittoon, eikä sen tulisi vaikuttaa maalin valintaan lainkaan.
Suositut sisustusvärit: vaaleat harmaat, harmaanruskeat ja ruskeansävyt sekä murretut ja taitetut harmaat ovat ehkä kaikkein haastavimpia juurikin siksi, että niiden ilme/voimakkuus/sävy muuttuu ehkä eniten riippuen valaistuksen vaihtelusta. Samassa syyssä piilee kuitenkin myös niiden viehätys; eloisuutensa ja muuttuvaisuutensa vuoksi ne tuovatkin syvyyttä ja mielenkiintoa sisustukseen ilman, että niihin kyllästyy nopeasti tai että niihin kiinnittää liikaa huomiota.

Lisäksi lopputulokseen vaikuttaa myös maalin kiiltoaste, onko kyseessä täyshimmeä, himmeä, puolihimmeä, puolikiiltävä vai kiiltävä maali. Muistathan maaliostoksilla kertoa myyjälle myös mitä pintaa ja missä tilassa olet maalaamassa, kosteat tilat ja erilaiset pintamateriaalit vaikuttavat kunkin maalin soveltuvuuteen, näin saat aikaiseksi parhaimman lopputuloksen.
Voimakas väri hallitsee huonetta, mutta toimii myös erinomaisena kehyksenä ja taustana vaikkapa kirjahyllyille tai taulukokoelmalle. Huone tuntuu pienemmältä ja intiimimmältä kuin mitä sen tuntuisi jos seinät olisivat vaaleat. Kuva cococozy.com

Usein saattaa olla turha käyttää saman vaalean värin montaa lähellä toisiaan olevaa sävyä. Valaistuksen luonnostaan luomien vaaleampien ja tummempien pintojen syntyminen luo saman vaikutelman. Kuva apartmenttherapy.com

Taitettu tai murrettu voimakas väri on useimmiten kauniimpi kuin täysin puhdas ja kirkas sävy. Murrettuihin sävyihin on myös helpompi yhdistää muut sisustuksen sävyt.
Kuva no29design.com