Kesäkuu 2013
Kirjoittanut: Helena Karihtala
Pihatöiden lomassa on ihana istahtaa alas
nauttimaan kesästä ja auringon paisteesta, samalla kun katselee kättensä jälkiä.
Kesän puhjetessa sisäinen puutarhuri kuoriutuu esiin ja pihalla puuhailu onkin
suorastaan terapeuttista vastapainoa hektiselle työlle. Urakka alkoi tonttia
rajaavaan kangasmetsään pikkuhiljaa kasvaneen vesaikon raivaustöillä ja
risusavotalla. Maisema avartui ja siistiytyi eikä kangasmaa ruohotu huomaamatta
umpeen vuosien saatossa. Istutin istutusaltaisiin ja ruukkuihin niin yrttejä
kuin kukkiakin ja nyt talon harmaata seinustaa vasten kukkivat pelargoniat
täydessä terässä.
|
Kuvat: Helena Karihtala
|
|
Kuvat: Matti Järvi |
Luonnonkukkien kukinta on nyt parhaimmillaan.
Upeat lupiinit, leinikit, apilat, koiranputket ja erilaiset heinät isoiksi,
rennoiksi kimpuiksi koottuna maljakoissa ympäri kotia ovat ihana ja ilmainen
tapa piristää kesäkotia.
|
Kuva: Matti Järvi |
Olen tänä kesänä ensimmäistä kertaa istuttanut
vapaa-ajan kotiini niin kesäkurpitsaa, tomaattia kuin hernettäkin. Kesälomalla
sitten nähdään miten onnistui. Vaikka satokausi onkin vasta aluillaan, pääsee
jo nyt nauttimaan ensimmäisistä uuden kauden herkuista. Makeat mansikat, uudet
perunat, kukkakaalit, porkkanat ja kotimaiset herneet ovat parasta kesäruokaa.
Jos ei ole mahdollisuutta omaan kasvimaahan voi aina käydä torilla tai
kauppahallissa. Uusien perunoiden pariksi sopii mehevä saaristolaisleipä. Helpon
leivän pyöräyttää nopeasti vaikkapa juhannusvieraita varten, tarjoa yhdessä
uusien perunoiden, graavi- kalan tai tuoreilla yrteillä maustetun voin kanssa.
|
Kuva: Gloria
Saaristolaisleivän resepti
Aineet:
1
l appelsiinimehua
2
pkt tuorehiivaa
3
dl juoksevaa siirappia
3
dl ruisjauhoja
3
dl ruismaltaita (kaljamaltaita)
3 dl ruisleseitä
10 dl grahamjauhoja tai sämpyläjauhoja
1 rkl
suolaa
Paistetaan 200 C*
n. 1 tunti
Tämän erittäin
maukkaan saaristolaisleivän teko on helppoa. Ei tarvitse kuin sekoittaa aineet
yhteen, nostattaa taikina jonka jälkeen asetella taikina paistovuokiin ja
laittaa uuniin paistumaan.
Varaa iso kattila
(mielellään 5 litran kattila), sillä taikina todella kuohuu, ja paisuu
moninkertaiseksi. Lämmitä appelsiinimehu kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna
tuorehiivat lämmitetyn mehun joukkoon. Lisää suola sekä siirappi ja sekoita
hyvin.
Tämän jälkeen
lisää nesteen joukkoon kuiva-aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä
taikina nousemaan keittiöpyyhkeellä peitettyyn kattilaan n. 30 minuutiksi.
Voitele ja korppujauhota kolme keskikokoista leipävuokaa. Kuumenna uuni 200 C*.
Kun taikina on noussut, jaa taikina kolmeen vuokaa ja aseta uunin alaosaan ritilätasolle
rinnakkain paistumaan.
Tämä pitkään
säilyvä saaristolaisleipä on varmasti myös mieluisa mökkituliainen
kesävierailuille.
|
Hei Helena, perheemme rakentaa Kannustalo Harmaja 165 talomallia Lohjalle ja olemme pitkään ihastelleet vapaa-ajankotisi ulkoväriä. Voisitko jakaa meille lukijoille ulkomaalin värikoodin? t. Saija
VastaaPoista