maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kädet mullassa

Kesäkuu 2013
Kirjoittanut: Helena Karihtala


Pihatöiden lomassa on ihana istahtaa alas nauttimaan kesästä ja auringon paisteesta, samalla kun katselee kättensä jälkiä. Kesän puhjetessa sisäinen puutarhuri kuoriutuu esiin ja pihalla puuhailu onkin suorastaan terapeuttista vastapainoa hektiselle työlle. Urakka alkoi tonttia rajaavaan kangasmetsään pikkuhiljaa kasvaneen vesaikon raivaustöillä ja risusavotalla. Maisema avartui ja siistiytyi eikä kangasmaa ruohotu huomaamatta umpeen vuosien saatossa. Istutin istutusaltaisiin ja ruukkuihin niin yrttejä kuin kukkiakin ja nyt talon harmaata seinustaa vasten kukkivat pelargoniat täydessä terässä.

Kuvat: Helena Karihtala


Kuvat: Matti Järvi


Luonnonkukkien kukinta on nyt parhaimmillaan. Upeat lupiinit, leinikit, apilat, koiranputket ja erilaiset heinät isoiksi, rennoiksi kimpuiksi koottuna maljakoissa ympäri kotia ovat ihana ja ilmainen tapa piristää kesäkotia.

Kuva: Matti Järvi


Olen tänä kesänä ensimmäistä kertaa istuttanut vapaa-ajan kotiini niin kesäkurpitsaa, tomaattia kuin hernettäkin. Kesälomalla sitten nähdään miten onnistui. Vaikka satokausi onkin vasta aluillaan, pääsee jo nyt nauttimaan ensimmäisistä uuden kauden herkuista. Makeat mansikat, uudet perunat, kukkakaalit, porkkanat ja kotimaiset herneet ovat parasta kesäruokaa. Jos ei ole mahdollisuutta omaan kasvimaahan voi aina käydä torilla tai kauppahallissa. Uusien perunoiden pariksi sopii mehevä saaristolaisleipä. Helpon leivän pyöräyttää nopeasti vaikkapa juhannusvieraita varten, tarjoa yhdessä uusien perunoiden, graavi- kalan tai tuoreilla yrteillä maustetun voin kanssa.
Kuva: Gloria
Saaristolaisleivän resepti

                      Aineet:
                      1 l appelsiinimehua
                      2 pkt tuorehiivaa
                      3 dl juoksevaa siirappia
                      3 dl ruisjauhoja
                      3 dl ruismaltaita (kaljamaltaita)
                      3 dl ruisleseitä
                      10 dl grahamjauhoja tai sämpyläjauhoja
                      1 rkl suolaa

Paistetaan 200 C* n. 1 tunti

Tämän erittäin maukkaan saaristolaisleivän teko on helppoa. Ei tarvitse kuin sekoittaa aineet yhteen, nostattaa taikina jonka jälkeen asetella taikina paistovuokiin ja laittaa uuniin paistumaan.

Varaa iso kattila (mielellään 5 litran kattila), sillä taikina todella kuohuu, ja paisuu moninkertaiseksi. Lämmitä appelsiinimehu kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna tuorehiivat lämmitetyn mehun joukkoon. Lisää suola sekä siirappi ja sekoita hyvin.

Tämän jälkeen lisää nesteen joukkoon kuiva-aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä taikina nousemaan keittiöpyyhkeellä peitettyyn kattilaan n. 30 minuutiksi. Voitele ja korppujauhota kolme keskikokoista leipävuokaa. Kuumenna uuni 200 C*. Kun taikina on noussut, jaa taikina kolmeen vuokaa ja aseta uunin alaosaan ritilätasolle rinnakkain paistumaan.

Tämä pitkään säilyvä saaristolaisleipä on varmasti myös mieluisa mökkituliainen kesävierailuille.

1 kommentti:

  1. Hei Helena, perheemme rakentaa Kannustalo Harmaja 165 talomallia Lohjalle ja olemme pitkään ihastelleet vapaa-ajankotisi ulkoväriä. Voisitko jakaa meille lukijoille ulkomaalin värikoodin? t. Saija

    VastaaPoista