keskiviikko 16. tammikuuta 2013

TAPETTI SISUSTUKSEN INNOITTAJANA

Kirjoittanut: Helena Karihtala

Olen bongannut tämän Borås Tapeterin uutuutena esitellyn tapettikuvan useammasta sisustuslehdestä, niin suomalaisista kuin ulkomaalaisistakin. Itse viehätyin Arne Jacobsenin suunnitteleman tapetin graafisesta, mutta samalla jotenkin hyvin rauhallisesta kuviosta. Ihastuin myös tapetin väritykseen. Minä, joka itse viihdyn vähäeleisten pintojen keskellä, huomasin miettiväni, että olisiko Helsingin kodissani tai vapaa-ajan asunnossani seinäpintaa johon tätä tapettia voisi käyttää. Samalla visioin, miltä tapetoitu huone voisi näyttää ja mitä huonekaluja ja sisustusesineitä sen kanssa yhdistelisin.

Aloin hahmotella talvista sisustuskokonaisuutta jossa on savuisia ja viileitä pastellivärejä, materiaaleina rehtejä luonnon materiaaleja, kuten puupintoja, villavia torkkupeittoja, pellavaisia sisustustekstiilejä ja nahkaverhoiltuja tuoleja, sekä raikasteena kirkkaita lasiesineitä. Ripaus mustaa tekisi terää ja antaisi ryhtiä kokonaisuuteen. Mustan värin voisi tuoda esiin vaikka mustavalkoisen taiteen ja mustien kehysten avulla tai yksittäisten mustien jalka- tai pöytävalaisimien avulla.  Myöhemmin keväämmällä tähän kokonaisuuteen saisi piristystä vihreillä kasveilla ja keväisillä leikkokukilla, mielessäni mietiskelin.

Kuva: boråstapeter.com

Ohessa pari sisustuskuvaa, jotka hyvin kuvaavat visioimani kokonaisuuden tunnelmasta. Kuvista huokuu rento skandinaavinen tunnelma.

Kuvat: designfragment.blogspot.fiMinua innoittanut tapetti on osa Borås Tapetterin Wallpapers by Scandinavian designers-mallistoa, johon on koottu kuoseja 1950-luvun merkittävimmiltä suunnittelijoilta, kyseinen Trapez-kuosi on Arne Jacobsenilta. Kokosin esineitä ja asioita jotka mielestäni sopisivat samaan tilaan tapetin kanssa.

Cosy-lamppu. Design Harri Koskinen. Valmistaja: Muuto.


Cosy-lamppussa korostuu valkoisen suupuhalletun lasin luonnollinen kauneus ja se on parhaimmillaan illan myöhäisinä hetkinä, jolloin se luo ympärilleen kodikkaan tunnelman heijastuksineen.  Twist a Twill -villaviltti. Design: Tina Ratzer. Valmistaja: Ratzer.

Tanskalaisen Tina Ratzerin suunnittelema harmaasävyisen merinovillaisen Twist a Twill –vilttin kuviointi toistaa hauskasti Arne Jacobsenin tapetin geometrista kuosia.

About A Chair. Design: Hee Welling. Valmistaja: Hay.About A Chair on Hee Wellingin ja tanskalaisen Hayn tiiviin yhteistyön tulos. Lempeästi muotoiltu ja selkeälinjainen, mutta kutsuva tuoli on helppo sijoittaa erilaisiin ympäristöihin, yhteen muiden huonekalujen kanssa.


Tablo-pöytä. Design: Nicholai Wiig Hansen.
Valmistaja: Normann Copenhagen.


Norman Copenhagenin minimalistinen Tablo-pöytä on oiva pari Hay:n tuolille.

Pellavapussilakanasetti, H&M Home.

H&M Home:n íhanat pellavapussilakanat kutsuvat vuoteeseen.

Ludde-lampaantalja, Ikea.

Ikean lampaantaljat lämmittävät lattialla aamulla vuoteesta noustessa palelevia varpaita tai uuditstavat nojatuolin ilmeen olohuoneessa.


Valoisa-pöytävalaisin. Valmistaja: Marimekko. Design: Harri Koskinen.


Marimekon hauska lasinen Valoisa-pöytävalaisin koostuu kahdesta osasta ja siitä lähtee kaunis, pehmeä valo.

1 kommentti:

 1. Hei Helena!
  Olen ollut jo kolmepäivää kovassa Arne Jacobsen
  tapetti kuumeessa. Kokoamissasi kuvissa on juuri sitä henkeä jota olen koonnut makuuhuoneeseeni.

  Asun onnekkaana 60-luvun kerrostalossa, josta kukaan ei ollut ehtinyt uusia valaisimien pallon muotoisia lasikuuppia, valokatkaisijoita, pukinsarvi ovenkahvoja.. Osaisitko kertoa, mistä saisin edullisimmin 2rll A.J: tapettia jossa on geometrinen harmaavalkoinen kolmiokuvio.
  Terveisin Karola

  VastaaPoista