maanantai 18. helmikuuta 2013

AVARTAVA TEHDASVIERAILU SAKSASSA

Kirjoittanut: Helena Karihtala

Vierailin tammi-helmikuun vaihteessa saksalaisessa Dornbrahchtin hanatehtaassa yhdeksän suunnittelualalla olevan kollegani kanssa. Matkalla pääsimme näkemään konkreettisesti kuinka tuotteet valmistetaan ja kuinka monta eri työvaihetta vaaditaan, ennen kuin tavara päätyy kuluttajan käyttöön. Vaikka teollisen tuotteen prosessoinnin tiedostaminen on sinänsä minulle tuttua, huomasin yllättyväni näkemästäni positiivisesti. Syynä on varmaan se, että nykymaailman kiireinen heti-mulle-tänne-nyt -ajattelu oli kaukana tuotteiden valmistusta katsoessani.

Havahduin miettimään, miten moni meistä oikeasti miettii tavarahankintoja tehdessään sitä, minkälaisen työvaiheprosessin ostettava tuote on käynyt läpi, ennen kuin se päätyy kauppaan ja asiakkaalle. Sitäkään ei tule usein mietittyä, mistä hinta tuotteelle muodostuu. Vaikka tehtaissa on koneet ja robotit helpottamassa valmistusta, on ihmisten tekemä työpanos kuitenkin äärimmäisen tärkeää.

Tehtaan tuotteet valmistetaan yhä edelleen osin käsityönä, mikä näkyy myös
viimeistellyssä lopputuotteessa. Tehtaan kaikki työntekijät ovat paikallisia.

Matkalla saimme myös mahdollisuuden tutustua kyseisten tuotteiden muotoilijaan, Christian Siegeriin ja todella upeaan vuonna 1752 rakennettuun Harkotten- linnaan, joka toimii suunnittelutoimiston ohella myös showroomina. Vierailu oli mielenkiintoinen ja avartava. Kauniisti ja modernilla tavalla remontoitu vanha linna luo puitteet luovalle suunnittelulle sekä vieraileville asiakkaille.


Kun tutustuimme Christianin opastuksella linnaan ja linnassa suunniteltavien eri tuotemerkkien suunnitteluprosesseihin, vahvistui uskoni siihen, että hyvä ja ilman kompromisseja tehty tuotekehittely kantaa hedelmää. Kokonaisuudessaan matkan anti minulle itselleni oli se, että teetpä mitä tahansa, tee asiat kunnolla. Niinpä kannustan kaikkia teitä remonttia tekeviä, tai uutta rakentavia tekemään harkittuja päätöksiä eri materiaali- ja tuotevalinnoissa. Satsaa vain siihen mikä sinua todella puhuttelee ja mistä itse eniten pidät.

Harkottenissa yhdistyy upealla tavalla vanha arvokas miljöö moderniin kalustukseen ja rohkeisiin värivalintoihin.
Kuvassa näkyvän suuren pyöreän pöydän ympärillä nautimme herkullisen lounaan vierailun päätteeksi.
Kuvassa vierailun isäntämme Christian Sieger.
Kuvat: apartmenttherapy.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti