tiistai 21. tammikuuta 2014

UUTEEN KOTIIN

Tammikuu 2014
Kirjoittanut: Helena Karihtala

Asunnon vaihto ja muutto ovat isoja muutoksia elämässä. Tässä muutama vinkki muuttopuuhia suunnittelevalle:
Ennen muuttoa, karsi ja heitä pois kaikki turha mitä kaappeihin on vuosien saatossa kerääntynyt. Jos et ole tarvinnut jotakin parin viimeisimmän vuoden aikana, tuskinpa tarvitset sitä myöhemminkään. Kuinka kiva tilanne olisikaan, jos uuden kodin säilytystilat eivät tulisi täyteen heti muuton yhteydessä.
Jo ennen muuttoa mittaile olemassa olevia kalusteita suhteessa uuden kodin huonetiloihin, mahtuuko vanha ruokapöytä ja sohva, entäpä mummon perintösenkki? On turha siirtää vanhoja kalusteita uuteen kotiin, jos ne eivät löydä sieltä paikkaansa. Kookkaan sohvan tai muun vastaavan kalusteen omistajan on hyvä myös mittailla oviaukkojen leveydet ja kerrostalon kapeat rappukäytävät, saadaanko sohva varmasti sisälle asti. Jos vain mahdollista, porrasta muutto useammalle päivälle, usein on helpompi koota kasattavat kalusteet, esim. vaatekaapit tai kirjahyllyt tyhjällä lattiapinnalla ennen kuin muuttokuorma laatikoineen valtaa asunnon.
Kun etukäteen on miettinyt suurikokoisten kalusteiden osalta mihin huoneeseen sijoitetaan mitäkin, sujuu muuttokin jouhevammin kun kalusteet päätyvät suoraan oikeaan huonetilaan. Muista myös siirtää jo ennakkoon uuteen kotiin ainakin osa valaisimista, mikä helpottaa muuttopuuhissa, etenkin nyt pimeämpänä vuoden aikana. 

Verhot ovat usein asuntokohtaisia ja menevät uusiksi kotia vaihtaessa. Muista mitata ikkunat ennen verho-ostoksille lähtöä. Samoin matoista usein osa joudutaan vaihtamaan joko suurempaan tai pienempään.

Nuhjaantunutkin asunto uudistuu ja raikastuu nopeasti seinäpinnat maalaamalla. Käy ennen muuttoa katsomassa uuden kodin seinien kunto päivänvalossa, sillä usein silloin paljastuu, että muutoin siistinkin kodin seinäpinnat kaipaavat ainakin osittaista paikkailua ja maalausta ja maalaus työt kannattaa tehdä ennen muuttoa. Kuva Värisilmä.

Mieti olohuoneen kalustejärjestys ennakkoon, minne sohva, minne televisio – jos tv:n pistoketta tai muita sähköjä joudutaan siirtämään uuteen paikkaan, on se helpompi tehdä ennen muuttoa. Kuva Värisilmä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti